Ağaç Ne Zaman Dikilir Ağaç Dikilirken Nelere Dikkat Edilir?

Ağaç ne zaman dikilir ağaç dikilirken nelere dikkat edilir? Ağaç dikimi yapılırken uygun bir zamanda yapılması ve seçilen toprağın veriminden, hava şartlarından doğru bir şekilde yararlanmak gerekir.

Ağaç Ne Zaman Dikilir Ağaç Dikilirken Nelere Dikkat Edilir?
30241

Dört mevsimi yaşayan bir ülkenin toprağı da verimli olur. Bereketli topraklarda ağaç çeşitliliği çok fazladır. Bu yüzden evinizin bahçesinde mevsimine göre ağaç, meyve, sebze ve çiçek ekimi yapılması gerekir. Doğal ortamların insan psikolojisine iyi geldiği bilinmektedir. Ağaçlar köklerine, konumlarına ve türlerine göre farklı zamanlarda dikilmektedir. Havanın soğuk mevsimlerinde, don zamanları ve aşırı sıcaklarda ağaç dikilmez. Birkaç türlü ağaçlar bu dönemler hariç yıl boyunca dikilebilir. Sizlerde doğru zamanda toprak kullanarak rengarenk çiçek ve ağaçlar ekerek bahçenizi güzelleştirebilirsiniz. 
 

Ne Zaman Ağaç Dikilir?

 
 
Soğuk havaya dayanıklı ağaçları hem ilkbaharda hem de sonbahar mevsiminde dikebilirsiniz. Ağaç dikerken dikkat etmeniz gereken bazı kurallar vardır. 
Kış mevsiminde yaprakları döken ağaçları Ekim ayından Mart ayına kadar dikebilirsiniz. Kışın yapraklarını dökmeyen ağaçlar için ise en uygun dikim zamanı Kasım ayından Nisan ayına kadar olan süreçte dikim yapabilirsiniz. Bu süreçte her bölgeye sıcak ve soğuk hava durumuna göre değişim gösterebilir. Aynı zamanda yaz aylarında, sıcak havalarda ağaç dikerseniz eğer daha sonra sık sık sulama yapmanız gerekir. Kış mevsiminde ağaç dikecekseniz bir koruma örtüsüyle dondan korumanız gerekmektedir. Dilerseniz buna ek olarak toprağı soğuktan korumak için malçlama yapabilirsiniz. İnce, küçük dal parçaları, biçilmiş ot ve çim ağacın dibine serpme işlemi yapabilirsiniz.  Bahçenize ağaç dikerken bahçe el aletlerinden faydalanarak pratik bir şekilde ağaç dikme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 
 

Meyve Fidanı Dikerken Nelere Dikkat Edilmeli?

 
 
  • Evinizin bahçesine meyve fidanı dikmek isterseniz dikkat etmeniz gerekenler şunlardır; 
  • Meyve fidanlarının dayanıklığının ve dikim mevsiminin farklı olmasıdır.
  • Dikmek istediğiniz meyve fidanının zamanlaması kadar toprağı ve dikim yeri de önemlidir.
  • Killi toprakta dikim yapacaksanız daha çok kurak mevsimi tercih etmelisiniz. 
  • Meyve fidanları genellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimleri arasında yapmalısınız.
  • Bu ağaçları dikerken su vermeden dikmeniz gerekmektedir. 
  • Fidanı dikmeden 1 veya 2 yıl içinde fideleme işlemini yapmalısınız ve burada sürekli bakımla kökleri güçlendirmelisiniz. 
  • Kökleri güçlü olan ağaç fidanlarının toprakla uyum sağlaması ve yetişmesi daha kolay olur. 
  • Meyve ağacını Ekim ayından Nisan ortasına kadar dikebilirsiniz.
  • Soğuk havaya dayanıksız olan ve sıcak havayı seven şeftali ve kayısı ağaçlarının dışında Mart ortasına kadar meyve ağacı dikebilirsiniz.
  • Meyve cinslerinin arasından hem kendi kendini dölleyebilenler hem de döllemeyenler bulunmaktadır.
  • Kendini dölleyemeyen meyve ağaçlarının yakınında bir polen vericisi bulundurmanız gerekmektedir.
  • Her meyve sadece belli başlı çiçeklerden döllenir. Bahçenizde sadece bir tane meyve ağacı bulunsun diyorsanız kendi kendini dölleyen cinsten olduğunu önceden bilmeniz gerekir. 

 

Ağaç Dikimi Nasıl Yapılır?

 
 
Dikmek istediğiniz ağaçları yumuşak ve nemli bir toprağa dikmelisiniz. Köklerini ve ağacını dondan korumalısınız. Kökleri yumuşak bir toprağa dikip üzerine hafifçe bastırın. Sulama suyunun ağaç etrafından akmaması için, ağacın etrafında birkaç santimetrelik çukur yapabilirsiniz. Ekim sırasında ağacın gövdesinin toprak altında kalmadığına emin olmalısınız. Ekim esnasında gelişmemiş ve gövdesi ince dik durmayan ağaçları sabit tutmak için bir ya da birden fazla sırık bağlayabilirsiniz. Bahçenize ağaç dikmeniz bahçe dekorasyon örnekleri içinde ortamı yumuşatan faaliyetler içerisinde estetik bahçe dekorasyonu için önem arz eder.
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.