Bahçe Bakımı ve İlaçlaması Hangi Dönemlerde Yapılmalıdır?

Bahçe bakımı ve ilaçlaması hangi dönemlerde yapılmalıdır? Bahçeler yoğun geçen iş veya okul gününden sonra gelip dinlendiğimiz, huzur bulduğunuz özel ve doğal yaşam alanlarımızdır.

Bahçe Bakımı ve İlaçlaması Hangi Dönemlerde Yapılmalıdır?
13812

 

 

bahçe ilaçlama

Bahçe bakımı ve ilaçlaması hangi dönemlerde yapılmalıdır? Çimler bahçenize doğal görüntü veren bitkilerdir. Eğer yeşil bir çim elde etmek istiyorsanız saat 21:00-06:00 saatleri arasında sulama yapmalısınız. Sıcak havalarda ise iki defa biçmelisiniz. Yılda bir kere çimleri havalandırmalısınız. Ucu sivri bir çubukla 10 cm derinlikte toprağa girebilirsiniz. Ağaçlarınızı düzenli olarak budamalısınız. Çiçek ve çalı gibi yerlere şekil vermek için budama yapmalısınız. Eğer, ağaçlarda çiçek varsa kesinlikle budama yapmayınız. Ayda bir gün mutlaka toprağı havalandırmalısınız. Bunun için bitkinin köküne değmeden 8 cm’lik kısmına gelecek kadar çapalama yapabilirsiniz.

Bahçenizdeki bitkiler ve ağaçlar çevresel faktörlerden dolayı hastalanabilir. Çevreden duyduğunuz ilaçlama yöntemlerini uygulamayın. Yaprakta yanma, böceklenme, leke oluşumu gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumu fotoğraflayarak bir ziraat mühendisine gönderebilir ve onun talimatı doğrultusunda ilaçlama yapabilirsiniz. İlaçlama ve gübreleme yaparken güneşli havaları değil akşamları ve rüzgârsız bir havada ilaçlama yapmalısınız. Yumurta kabuklarını bitki köklerine serpiştirin bunun nedeni toprağa kalsiyum takviyesini sağlamaktır. Bahçenizdeki yabancı otları temizleyin.

Bahçenizde uzun yıllar boyunca bulunan bitkilerinizin altına çam kabuğu veya cüruf dökebilirsiniz. Böylece toprak nemli kalacaktır. Bunun yanı sıra cüruf ve malcın altına geçirgen örtü sermeyi unutmayın ve toprağın hava almasını sağlayın. Bahçe musluklarının kullanım alanlarına göre bahçe ilaçlamadaki işlevsel falliyetlerinizi musluklar yardımı ile destekleyebilirsiniz

Bahçe bakımı ve ilaçlaması hangi dönemlerde yapılmalıdır? Bahçenizin en büyük düşmanı böceklerdir eğer, düzenli bir şekilde ilaçlama yapılmazsa böceklerin yanı sıra farelerde bahçenizi kullanılamaz hale getirebilir. Bahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte çok sayıda böcek oluşmaya başlar. Uğur böceği ve bal arıları dışındaki böcekler bahçenize zarar verecektir. İlaçlamanın sürekli ve özenle yapılması gerekmektedir. Şubat sonu ve Mart’ın başı gibi ilaçlama işlemini yapmalısınız. Aynı zamanda yağmur öncesi veya sonrası ilaçlama yapmalısınız.

 

bahçe bakımı ve ilaçlama nasıl yapılır

 

İlaçlama sırasında hangi organizmaya karşı bitkileri ilaçlayacaksanız ona göre ilaç seçimi yapmalısınız. İlacı doğru miktarlarda kullanmayı ihmal etmeyin. Mantarlara karşı kullanacaksanız farklı, böceklere karşı ilaçlama yapacaksanız farklı maddeleri kullanmalısınız. Bitki ilaçlama genel olarak sıvı ilaç püskürtme yöntemiyle yapılmaktadır. Bunun yanı sıra pülverizatörlerin yanında küçük boyla atomizörler daha çok tercih edilmektedir.

Kullanım amacınıza göre büyük veya küçük boylardaki pülverizatörleri kullanabilirsiniz. Sonbahar ve kış aylarında da ilaçlama yapmalısınız. İlaç türleri bitkilere göre değişkenlik gösterebilir. İlaçlamayı havanın sıcak olmadığı zamanlarda yapmalısınız. Sabahın erken saatleri veya akşam hava karardığında yapmalısınız. İlaçlama işleminin doğru zamanda ve doğru bir şekilde yapmalısınız. İlaçlama yaparken gözlük, maske, eldiven gibi aksesuarları sağlık açısından kullanmalısınız.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.