Bahçe Bakımı Yapılabilecek Sebze ve Meyveler

Bahçeler her sezon yenilenen, düzenlenen ve bakımı yapılan özel doğal yaşam alanlarıdır.

Bahçe Bakımı Yapılabilecek Sebze ve Meyveler
25302

Bahçelerde geçirilen zamanların kaliteli ve keyifli olabilmesi için güzel bir şekilde dekore edilmesi ve peyzajının alana göre uygun bir şekilde yapılması gerekir. Bahçeleri dinlenme, çay ve kahve içmek, yemek, kahvaltı, parti gibi etkinliklerin yapılması için kullanılan alanlardır. Bahçeler yazılık ve kışlık olarak dizayn edilmektedir. Bunların yanı sıra bahçenizde sebze ve meyvede ekebilirsiniz.
 
 
Bahçe Bakımı Yapılabilecek Sebze ve Meyveler
 
 
Bahçede meyve sebze yetiştirmek keyifli bir iştir. 4 ya da 5 domates fidesiyle başlayarak, kenarlarda maydanoz, reyhan, nane, dere otu, biber gibi ürünler ekebilirsiniz. Büyüdükten sonra bunları sevdiklerinizle birlikte paylaşmak önce sizi sonra onları mutlu edecektir. Toprak ve bahçeyle ilgilenmek her yaştaki kişileri mutlu ve huzur eden bir uğraştır. Sizi negatif enerjiden ve stresten uzaklaştırır. Günümüzde manavlardan alınan sebze ve meyvelerin ne kokusu ne de tadı var. Bahçenizi meyve sebze yetiştirmek için değerlendirerek organik tarıma da adım atmış olursunuz.
 
 
Bahçe Bakımı Yapılabilecek Sebze ve Meyveler
 
 
Evde yaşayan kişilerin sayısına göre sebze ve meyve ekmelisiniz. Bunun için çok iyi planlama ve bakım yapmalısınız. Öncelikle elinize kalem alın ve alanın planlamasını yapın. Gübreleme, ilaçlama ve ekim gibi işlemleri not etmelisiniz 
 

Sebze İçin Toprak Seçimi Nasıl Olmalı?

 
Seçeceğiniz toprağın su tutma kapasitesinin yüksek olması gerekmektedir. Toprağın nemi yüksek, iyi drenajlı ve yumuşak olmalıdır. Yer düze yakın ve hafif eğime sahip olması gerekir. Su tutma kapasitesini ise bol çiftlik gübresiyle arttırabilirsiniz. Toprak killiyse eğer humik asit kullanımıyla 1 litre suya 10 cc humik asit ekleyin ve toprağın yapısını değiştirin. Sebze üretimi için en iyi, verimli toprak gevşek, humusça zengin, killi ve kumlu karışımlı olan topraklardır. Humus çürümesi tamamlanmış olan bitkisel ağırlıklı organik maddelerdir.
 
 
Bahçe Bakımı Yapılabilecek Sebze ve Meyveler
 
 
 

Bahçenizin Şekli

 
Bahçenizin güneş alan ve rüzgârdan etkilenmeyen bir yerde olması gerekir. Aksi halde sebze ve meyveleriniz yetişmeden çürür ve ölür. Hafif gölgede yetişen bitkilerin yaprakları ve kökleri yenilebilir olur. Marul, ıspanak, havuç ve pazı gibi sebzeler bu taraz bir alanda çok iyi yetişir. Tedbir olarak çit ve duvarla çevirebilirsiniz. En güvenli ve güzel koruma yöntemi çitle çevirmeniz olacaktır. Bahçenizde fazla büyük ve uzun olan gölge yapan ağaçları budayabilirsiniz. 
 
 
Bahçe Bakımı Yapılabilecek Sebze ve Meyveler
 

Bahçede Sulama Sistemi Nasıl Olmalı?

 
Sebzeler suyu sever bu yüzden bol su olması gerekir. Düzenli olarak sulama yapmalısınız. Tohumdan sebzelerin çıkması sırasında düzenli ve sık olarak toprağın sulanarak toprağı nemli olmasını sağlamalısınız. Yetişin bitkileri belirli aralıklarla ve bol suyla yapılmalıdır. Sulamayı ya gece geç saatlerde veya sabah güneş doğmadan yapın. Akşam saatlerinde ıslanan toprak bu mantarların üremesi için uygun ortamın oluşmasını sağlar. Sabah saatlerinde ısınan toprağı gece soğuk suyla suladığınızda şok etkisi yaratır.
 
 

Bahçe Bakımı Yapılabilecek Sebze ve Meyveler

 

Sebze ve Meyve Ekimi 

 
Sebze ve meyvelerin iyi bir şekilde ekilmesi için bahçelerin çok iyi bellenme işleminin yapılması gerekir. Yaklaşık olarak 20-30 cm kadar derinden bellenmesi toprağı havalandıracaktır. Ekim yapılırken yabancı maddeleri ve yabani otları ayırın. İlkbahar aylarında dikimden 1 ay önceden sabit olan yolları belirlemelisiniz. Sebze ve meyvelerin dikileceği alanlar belirlendikten sonra toprak organik gübre ve kompostla gübrelenerek bellenmeli. Dikime 1 ve 2 gün kala tırmıkla güzelce işleyin ve dikim işlemine geçin. Toprak ne kuru ne de ıslak olmalıdır. Toprağı bu yüzden kontrol etmelisiniz. Bunun için avucunuza toprak alıp sıkın. Kalıp şeklinde kalıyorsa toprak ıslaktır.
 
 
Bahçe Bakımı Yapılabilecek Sebze ve Meyveler
 
 
Toprak dağılıyorsa eğer bir gece önceden sulayıp ekim işlemine geçin. Kök alabilen havuç, pancar, turp, bamya, bakla gibi ürünleri direk tohum olarak ekilir. Bu sebzeler fide vermez. Patates, sarımsak ve soğuk ise direk olarak arpacıkları veya tohumlarıyla yetişir. Karpuz, hıyar, kavun gibi sebze ve meyvelerde tohum halinde yetişir. Bu tohumlar ilk olarak saksılarda yetişir fide olduktan sonra bahçeye alınır ve dikim yapılır. Domates, patlıcan, biber, kereviz, karnabahar, marul fide şeklinde ekilir. Toprağı böcek ve zararlı maddelerden korumak için sebze ve meyvelere zarar gelmemesi için düzenli ilaçlama ve temizleme yapmalısınız.
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.