Şeker Kamışı Nasıl Yetiştirilir ve Bakımı Yapılır?

Şeker kamışı, hem estetik hem de mutfakla ilgili nedenlerle evde yetiştirebileceğiniz nispeten dayanıklı bir bitkidir. Çok faydalı olan bu bitki, birçok alanda kullanılmaktadır. Bu yazımızda “Şeker Kamışlarının” nasıl yetiştilidiğine, dikkat edilmesi gereken bilgileri sizin için derledik!

Şeker Kamışı Nasıl Yetiştirilir ve Bakımı Yapılır?
25408

Şeker Kamışı Nedir?

Şeker kamışı ( Saccharum ), gıda işlemcilerinin şeker yapmak için kullandıkları çok yıllık bir çim mahsulüdür . "Şeker kamışı" veya "şeker kamışı bitkileri" olarak da adlandırılan bu tarım otu, tüylü çiçeklerle uzun saplarda yetişir. Yetiştiriciler, şeker üretimi için sakaroz, doğal bir tatlandırıcıdır ve hasat etmek için şeker kamışı saplarını (geleneksel olarak palalarla) keserler veya sıvı bir tatlandırıcı olan kamış şurubu oluşturmak için kamışları suda kaynatırlar. Alternatif olarak, bir şeker kamışı presi kullanarak şeker kamışı suyunu çıkarabilirsiniz. Bazı işlemciler, elektrikli ekipmana güç sağlamak için küspe adı verilen şeker kamışına basılarak oluşturulan dökümü kullanır. Diğer ticari yetiştiriciler, etanol benzeri biyoyakıt oluşturmak için şeker kamışı kullanır.

 

şeker kamışı faydaları

 

Şeker Kamışı Bakımı Nasıl Yapılır?

Sıcak bir iklimde yaşıyorsanız açık havada veya içeride saksılarda şeker kamışı yetiştirebilirsiniz. Şeker kamışının hayatta kalması ve gelişmesi için aşağıdakilere ihtiyacı vardır:

Işık: Şeker kamışınızı tam güneş aldığı bir yerde büyütün. Bundan daha az bir şey ve bitkinin sağlığını riske atarsınız.

Su: Şeker kamışının iyi performans göstermesi için nemli kalması gerekir. İçerideyse veya dışarıdaysa ancak bölgeniz fazla yağmur almıyorsa düzenli olarak sulayın. Bitkiye haftada bir ila iki inç su vermek isteyeceksiniz.

Toprak: Şeker kamışınızı iyi drene olan derin bir toprağa ekin. Toprak tipinin toprak pH değeri 6.0-6.5 olmalıdır . Bitkinin tepesine malç koyarsanız, çok çabuk kurumaması için nemin bir kısmını tutmasına yardımcı olur.

Nem: Şeker kamışının nemli bir ortamda büyümesi gerekli değildir; sürekli olarak suladığınız sürece daha kuru iklimlerle başa çıkabilir.

Sıcaklık: Şeker kamışı 90–100 derece Fahrenheit sıcaklıklarda iyi performans gösterir, ancak dona dayanamaz (yıllık olarak yetiştiriyorsanız geçerli değildir). Şeker kamışınızın tüm yıl boyunca büyümesini sağlamak istiyorsanız, kışın hayatta kalabilmesi için karlı aylarda içine çekin.

Budama: Dekoratif bir bitki ise, şeker kamışını makasla geriye doğru estetiğinize uyacak ve sarkmasını önleyecek şekilde budayın. Şeker kamışınızı budarsanız, bir ratoon - tabandan büyüyen yeni bir sürgün - oluşturacağını görebilirsiniz. Görsel olarak çekici değilse, onu da budayabilirsiniz. Öte yandan, amacınız kamışı hasat etmekse, büyümesine izin verebilir ve bitkiyi yalnızca ölü yapraklar olduğunda budayabilirsiniz.

 

şeker kamışı faydaları

 

Şeker Kamışı Nasıl Çoğalır?

Şeker kamışı üretimi, yeni büyümenin filizlenebileceği sap boyunca çentikler olan düğümler içeren bir şeker kamışı bölümü dikmenizi gerektirir. Yeni bir bitkiyi çoğaltmak için şu adımları izleyin:

1. Gövdenin iki ila üç boğumlu bir bölümünü tanımlayın. İki ila üç düğümlü bir bölüm bulmak için sağlıklı bir şeker kamışı sapına bakın. İdeal olarak, tomurcukları gösteren küçük çıkıntılara sahip düğümleri aramalısınız. Keskin bir bıçakla bu kısmı bitkiden uzağa kesin.

2. Filizlenen yaprakları boğumlardan çıkarın . Budama makası, makas veya keskin bıçağınızla genç veya filizlenen yaprakların şeker kamışı sapı bölümünü temizleyin, yalnızca tomurcuklar bırakın.

3. Gövde bölümünü dikin . Sap kesimlerini yatay olarak yerleştirebileceğiniz toprağınızda oluklar oluşturun. Alternatif olarak, sapları bir bardak suya koyabilirsiniz. Her iki durumda da, en az bir boğum ve tomurcuğun tamamen toprak veya su ile kaplandığından emin olun. Kökleri suya ekerseniz, kökler en az iki inç uzunluğunda olduğunda ve yeni bir gövde göründüğünde toprağa aktarın.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.